יום חמישי, 27 בינואר 2011

בירה-מטר: ערן גורן על בירות אביר האלה

אני חייב להודות שלא ידעתי כל כך איך לאכול (או יותר נכון לשתות) את הבירות של אביר האלה שכן השגרתיות הינה מהן והלאה, ולמעשה לכל אחת משלוש הבירות שהוצעו בדוכן של אביר האלה ב"אייריש האוס" בחודש שעבר, אפשר בקלות להדביק את הטייטל "בירה מעניינת".



Deep Soul – בירה מסוג אייל בלגי. הצבע חום כתמתם, ראש קצף לבן-חום ויפה. לא צריך לקרב את האף לכוס כדי שהריח של הצ'ילי שבושלה עם הבירה יכה בפרצוף. הטעם של הצ'ילי חזק גם בפה יחד עם מתיקות של הסילאן ומרירות חזקה מאוד של הכשות. לטעמי הסילאן לא מספיק מורגש, דבר שמותיר שילוב של חריפות ומרירות שמורגשות היטב זמן רב לאחר הלגימה. בירה מעניינת שדורשת לשתות אותה יחד עם אוכל שכן לשתות אותה לבדה התגלה כעסק לא פשוט.

Black Ice – הבירה שממנה חששתי מכל. סלידתי לשומר וכל מוצריו ידועה לכל מי שמכיר אותי קצת, וברגע שהברומאסטר ארם אמר שהבירה בושלה עם אניס ישר קפצתי אחורה. "אל תדאג" הוא אמר "זה לא הירק. זה כוכבי אניס, זה משהו אחר לגמרי". והוא צדק. אני חייב להודות שבפעם הראשונה ששתיתי אותה התלבטתי קשות וניסיתי לעכל את התופעה. בפעם השניה רק רציתי עוד. פורטר עדינה בצבעי חום כהה עד שחור, עם ראש קצף חום ודק שנעלם מהר. ריח של קפה וקרמל, טעם חזק של קפה ומרירות של הכשות בשילוב עם טעם עדין של אניס (טעם מעודן בהרבה מזה של השומר או הליקריץ). בלגימה ראשונה מרגישים את הטעם המתוק של הדבש שמיד מפנה מקום לצ'ילי, שמורגש היטב בחלל הפה ועוזר לפזר בצורה יפה את הטעמים על הלשון (ואפילו מותיר אחריו חריפות מסוימת). הסיומת בינונית ומרירה. בירה כבדה (גם באלכוהול – 7.2%) שיש לשתות באיטיות רבה ולקחת הפסקות בין שלוק לשלוק כדי ליהנות מכל הטעמים.

Touching Blade – בירה מסוג אייל המבושלת עם כוסברה שמורגשת בכל צעד ושעל. הצבע חום-כתמתם, ראש קצף עבה. כבר בפתיחה ניתן להרגיש בריחות ובטעמי פירות אך גם, ואולי בעיקר, מורגשים ניחוחות הכוסברה. השילוב בין השניים מורגש היטב גם בטעם וממלא את כל הפה, מותיר שילוב של מתיקות עם חריפות ועם מרירות. אני אפילו חושב שבשלב מסוים הרגשתי עקצוצים בחיך ובלוע. הסיומת גם היא ארוכה ומרה ומלווה בטעמי הכוסברה. בשתי מילים: בירה למתקדמים.

Crispy – בירת חיטה שלא התארחה ב"אייריש האוס" ותודה רבה למירה-בל על הבקבוק (זכיתי בו בהגרלה של דף בירות בוטיק ישראליות). הצבע חום-כתום מעונן, ראש קצף עבה שקטן כעבור מספר שניות. בתור בירה שמתקראת בירת חיטה, היא שונה מכל בירת חיטה אחת שאפשר למצוא בשוק. הבירה נעדרת הריחות והטעמים האופייניים של הבננה והציפורן ובמקומם משתלטים טעמי הדבש והצ'ילי. האזכור לכך שבכל זאת הבירה מורכבת משני שליש חיטה ניתן למצוא בארומה ובטעמים הפירותיים מעט. הגוף מלא, החריפות של הצ'ילי בולטת והסיומת ארוכה ומרירה.

ללא ספק בירות מיוחדות מאוד, אמיצות מאוד, ואני מתאר לעצמי שלא כל אחד יחבב אותן. אבל מי שפיתח טעם מיוחד וחיבה לשינויים ולטעמים חדשים – בהחלט יהיה מאושר עם הבירות של אביר האלה.

* * * 
כתב וצילם: ערן גורן

תגובה 1:

  1. זה נראה כאילו כל הבירות של ארם הן עם צ'ילי.
    אינני זוכר שכך הדבר.

    השבמחק