יום רביעי, 19 בינואר 2011

על ערב של בירות, טעמים וארומות וגם סנדויץ' אחד / נעמה הלוי

תערוכת הבירות הראשונה בארץ, שנערכה בימים רביעי וחמישי בשבוע שעבר הייתה חוויה גדולה עבורי. הרבה מפגשים חדשים, היכרויות חדשות ואנשים מעניינים שעושים בירה מצוינת.


אני חדשה בעולם בירות הבוטיק הישראליות ועל כן הכנתי שיעורי בית לפני הגעתי לתערוכה. ידעתי פחות או יותר מה לא ארצה לפספס מתוך עשרים-וחמש המבשלות הישראליות ובנוסף תכננתי להכיר כמה שיותר מהן, עד כמה שאוכל בערב אחד. הכנתי את עצמי לערב של טעימות ובסופו אני יכולה לומר, שכמובן בקושי "השתלטתי" על שבע מהן...





טעמתי את בירה מלכה: את הבהירה בטעמי לימון ואפילו הרגשתי ליצ'י, את האדמונית ואת הכהה שהזכירה לי גרעיני חמניה קלויים וקצת ארומה של קפה.

במבשלת נגב התחלתי מבירה פסיפלורה – לה מוסיפים מיץ פסיפלורה בזמן הבישול. המשכתי לאמבר אייל ולפורטר אלון, בה שוב אהבתי את טעמי הקליה המורגשים שהפעם נתנו לי יותר הרגשה של אגוזים או שקדים.

הגעתי לדוכן של אביר האלה טיפ-טיפה מסובבת, אחרי שבע טעימות של בירות. כאן הגעתי להחלטה כי צריך לדעת איפה לוותר ואם ארצה לטעום כמה שיותר מבשלות עוד הערב, כדאי להתמקד בבירה אחת בכל דוכן. ביקשתי להגיע ישירות לטעימת ה- Black Ice, בירת פורטר קטיפתית בניחוחות כוכבי אניס, צ'ילי ודבש.
"אני לא מרשה לך", אמרה בת-שבע דקל, זוגתו של ארם דקל, הברומסטר ומנכ"ל המבשלה – "את חייבת לטעום קודם מהשלוש האחרות ולבנות את דרכך בטעמים עד ל- Black Ice".
מדוע התעניינת דווקא בה? שאלה אותי. אמרתי לה שאני אוהבת מאוד משקאות מתובלנים.
"אני הודית" – אמרה בת שבע, כמו להסביר לי מדוע גם היא מתחברת לתבלינים כמו ציפורן, הל או אגוז מוסקט. 
טעמתי שלוש מתוך ארבע הבירות שהוצגו לטעימה: ה- Crispy, המכילה כ-65% חיטה ומאופינת בטעמים פירותיים, ה- Touching Blade - בירה בסגנון אייל וה- Deep Soul שהתאפיינה בטעמי טופי וקרמל. בשלב הזה כבר הסתובב לי הראש והרגשתי שממש לא משנה איזו בירה ייתנו לי לטעום כרגע, לא ברור אם אזהה את הטעם או שאדע לזהות האם זו בירה בכלל או משקה מוגז אחר...
בת שבע הבחינה ב"מצוקתי" והציעה שאוכל משהו ואחזור. המחשבה על הפיצה שהכינו בדוכנים הסמוכים לא עשתה לי טוב אחרי כל הבירה. הנדתי בראשי לשלילה.
"חכי", אמרה בת שבע, "הבאתי סנדויצ'ים מהבית. את אוהבת חריף??"
איזה כיף לי. פערתי זוג עיניים מאושרות. אם רק הייתה בת שבע יודעת את מי היא שואלת: כמה שאני אוהבת אוכל חריף, אוכל מזרחי ומזרח רחוקי ובמיוחד טעמים הודיים. 
רגע, אולי זה סתם סנדויץ' עם סחוג???
בת שבע פנתה לאחור והחלה לפשפש בכל מיני שקיות. לבסוף הוציאה סנדויץ' של בית כזה, עטוף כמו לבית ספר והגישה לי: "זה סנדויץ' עם לביבות מקמח חומוס, צ'אטני קוקוס וחריף, רוצה?".
באמת באמת, איזה כיף לי. ישבתי לי בצד והתענגתי על כל ביס. נחתי כרבע שעה וחזרתי לאביר האלה, לטעום את ה- Black Ice, שענתה על ציפיותיי והייתה מהנה.

ב- Isra-Ale טעמתי Pale Ale מיוחדת וריחנית; בגולדה טעמתי את ה- IPA, ה- Royal Oak - אייל אדמדם מעושן קלות ומיושן עם שבבי עץ אלון (שגם זכתה במקום הראשון בפסטיבל מעברות בקטגורית Amber smoke) ואת ה- Cascadian Brown, אייל כהה עשיר בכשות.

בשיבולת טעמתי את אלונה – בירה מצויית עם נגיעות של ויסקי ג'וני ווקר שמיושנת עם שבבי עץ אלון. לא הייתי מגיעה אליה אלמלא המלצה של ג'ינג'ית אחת שסופסוף יצא לי לפגוש :) 

את הערב חתמתי בבירה אלכסנדר. לא זוכרת מה טעמתי, אבל היה לה טעם חמאתי מענג. 

סיימתי ערב של טעמים מופלאים ועולם חדש של יצירתיות ישראלית נפתח בפניי.

* * *  
כתבה: נעמה הלוי

4 תגובות:

  1. ברוכה הבאה לעולם הבירה - קל להכנס, קשה מאוד לצאת.

    השבמחק
  2. ברוכה הבאה. חמאתי ? מענג ? לבירה? זהירות עם סופרלטיבים של עיתונאי מזון ומשקאות. דעי לך שניחוח או טעמי חמאה הם אות לבירה פגומה בשל התחמצנות. אז אם כוונתך הייתה להחמיא לאלכסנדר אז...לא ממש. בקיצור, ברוכה הבאה לעולם המופלא של הבירה אבל עוד רבה הדרך.

    השבמחק
  3. אדי,
    אפרופו הערתך, מוזמן לקרוא את הפסקה הראשונה של הפוסט -
    http://yomanishi.blogspot.com/2011/01/blog-post_19.html
    ואפשר גם את היתר...

    השבמחק
  4. קראתי יופי של פוסט. ריחני להפליא. גם אני מסניפן סידרתי ואגב, אני מת על ריח של חמאה: טריה, על לחם טרי וחם, מיטגנת במחבת, מותכת על סטייק (זה כנראה יגרום למכתב רבנים חדש), עם תפוחי אדמה וכו' אבל בבירה:
    Diaceytl Flavors
    Diaceytl flavor comes through as a buttery or butterscotch flavor. It is most often caused by incomplete fermentation. Potential causes include an old or undersized yeast starter, lack of oxygen in the wort before fermentation, lack of yeast nutrients, bacterial contamination or use of excessive adjuncts such as corn or rice that lack proper nutrients. Finally, if you prematurely halt fermentation by suddenly raising or lowering temperature, adding finings too soon or choosing a yeast with very high flocculation you can get a distinct butterscotch flavor in your beer.

    השבמחק